Aardbeien planten


Binnenkort komt het aardbeienseizoen er weer aan, met als hoogtepunt: een flinke kom aardbeien met slagroom op de finale van Wimbledon, heerlijk!

Waarom niet zelf aardbeien kweken. Moeilijk is dat niet, In de tuincentra en bij plantenkwekers worden meestal twee soorten aardbeiplanten aangeboden: doordragende- en eenmaal dragende aardbeiplanten.
Voor de gewone tuinier zal een doordragend ras het meest ideaal zijn. Het voordeel is dat deze plant geleidelijk vruchten draagt. Dit gaat door tot de eerste nachtvorsten in het najaar. Een doordrager heeft wel meer verzorging nodig dan een eenmaal dragend ras.

Een doordrager heeft als eigenschap in de zomer erg veel trossen te maken wat daardoor kleine aardbeien oplevert. Het is dus noodzakelijk om meerdere keren in deze teelt enkele trossen af te knippen, of beter nog de laatst gevormde bloempjes van een tros, deze blijven altijd klein.
Door de trossnoei heeft de plant minder aardbeien, maar wel groter en kwalitatief beter. De plant raakt ook niet overbelast. Het beste doordragende ras is Rapella.

Eenmaal dragende rassen worden veel in de professionele teelt gebruikt maar dragen maar 1 keer met veel aardbeien tegelijk. In tegenstelling tot een doordrager, mogen uit deze plant geen trossen geknipt worden. Een veel gebruikt ras is Elsanta, een harde en lekkere vrucht.

Veel volkstuinders zetten eenmaaldragende planten in het najaar of voorjaar en net wanneer alle aardbeien rijp zijn gaan ze met vakantie.
Voor kinderen kan aardbeien planten een leuk project zijn, men kan ze immers goed in potten kweken zodat ze zelf kunnen plantenLeave a Reply