Amerikaanse vogelkers


Een paar weken geleden merkte ik een paar “nieuwe” plantjes op in één van onze borders, waarschijnlijk door een vogel “gezaaid”. Het heeft een houtachtige rode takjes, een fris groen blad, maar ik kon het niet thuis brengen.

Dus over naar het forum van Tuinadvies, waar wel altijd iemand een antwoord heeft, het duurde een weekje maar Ami kwam toch met een sluitend antwoord op de proppen. Ongelofelijk dit forum!
Het blijkt te gaan om wat Ami “Amerikaanse pest” noemde. Een snel woekerende struik dit zicht voortplant door de vele zwarte bessen die erg geliefd zijn bij vogels.

Ik wou er meer over weten en dit is wat ik vond op het net: de meer bekende naam is Amerikaanse vogelkers of Prunus serotina.
Amerikaanse vogelkers
Dit is het plantje in onze tuin

“De Amerikaanse vogelkers is een plaaggeest voor bosbeheerders. Beter bekend onder de bijnaam: “de Bospest”. Deze uitheemse boomsoort is in Europa geïntroduceerd vanuit Noord Amerika. Daarom noemen we dit een uitheemse plant. Doordat dit een uitheemse plant is heeft hij in ons land geen natuurlijke vijanden. Daardoor wordt hij vrijwel niet geremd in zijn groei en voortplanting. Vandaar dat hij steeds vaker en overal oprukt en er geen kruid tegen gewassen lijkt. Vogels poepen alle zaden uit en die ontspruiten massaal. Deze uitheemse boomsoort is zeer hardnekkig: het simpelweg afzagen leidt alleen maar tot de vorming van meer boomspruiten, waardoor het probleem alleen maar groter wordt.

Al enkele jaren terug bleek uit onderzoek dat de Amerikaanse vogelkers effectief te bestrijden is door de loodglansschimmel Chondrostereum purpureum aan te brengen op afgezaagde boomstronken. Zodra de schimmel het wortelstelsel bereikt, sterft de gehele boom af. De effectiviteit van dit biologische middel BioChron (Koppert BV), bleek groot te zijn: twee jaar na behandeling was 95% van de behandelde bomen volledig afgestorven. De betrokken loodglansschimmel kan alleen bomen infecteren via verse open wonden. Dit middel bleek niet milieubelastend te zijn en de risico’s op ongewenste besmetting bleken minimaal te zijn.

Steeds meer gemeenten en grote organisaties krijgen belangstelling voor dit biologische middel. Het risico op besmetting van vers gesnoeide (fruit)bomen is zeer klein. Een veiligheidszone van een halve kilometer rond behandelde bomen en eventueel het afdekken van dikke stobben is voldoende om besmetting uit te sluiten. ”
Prunus serotina

Close-up met bloesem

Ik ga de plantjes zo snel mogelijk uit onze tuin verwijderen, enfin ik ben er reeds mee bezig en heb er al een tiental uitgetrokken… In onze buurt staan er blijkbaar een aantal struiken van de Amerikaanse vogelkers.Leave a Reply