Bladkorf


Iedereen werkt mee aan een propere stad.
Samen met de vallende herfstbladeren verschijnen in sommige straten ook de bladkorven weer in het straatbeeld. Vanaf eind oktober kan je er de bladeren van straatbomen in kwijt, die rechtstreeks in je voortuin neerdwarrelen.

Wim Moerdijk (Groendienst): “Wie in een straat woont met grote straatbomen weet soms niet waarheen met al die bladeren. Vandaar dat de Groendienst samen met IVAGO sinds enkele jaren bladkorven ter beschikking stelt. Tussen eind oktober en begin januari worden er vierhonderd geplaatst, vooral in de randgemeenten. Dat gebeurt enkel op plaatsen met veel en grote straatbomen naast voortuinen. De bewoners werken enthousiast mee en verwijderen naast de bladeren uit hun voortuin ook vaak de bladeren van de straat. Helaas kunnen we er momenteel niet nog meer plaatsen. IVAGO, die de korven één keer per week leegmaakt, zit op het maximum van haar capaciteit.”
Bericht op de site van stad Gent.

Bladkorf

Mooi initiatief, maar in onze straat worden geen bladkorven geplaatst; er staan nochtans al vrij grote platanen die flink wat bladafval geven. Dus hebben we vorige weekend zelf een bladkorf gemaakt. Erg moeilijk is dat niet, neem een rol Bekaert-draad en maak daar een cilinder van ongeveer één meter doorsnede mee. De einddraden vasthaken en naar binnen buigen zodat men zich niet kan bezeren aan de scherpe ijzerdraad en klaar is kees. De Bekaert-draad die wij gebruikten is ongeveer anderhalve meter hoog. Daar kan kunnen heel wat afgevallen bladeren in.

De korf hebben we uit het zicht, achter ons tuinhuis geplaatst. Daar kunnen de bladeren rustig teren en na een jaar of twee is de onderste laag omgezet in prima ‘potgrond’. Die kan worden gebruikt voor kamerplanten of als bodemverbeteraar in de borders.3 Responses to “Bladkorf”

 1. Anonymous Says:

  Gaat dat stevig genoeg zijn? De draad ziet er nogal dun uit.

  Ben

 2. Antoon Jaminé Says:

  Ik denk wel dat de kort stevig genoeg zal zijn. Als de bladeren nog niet verteerd zijn, hebben ze bijna geen gewicht.
  Naarmate de bladeren in potgrond veranderen, wordt het gewicht naar onder verlegd en ook evenwichtig verdeeld.

 3. ericat Says:

  Ek is van Suid Afrika. Dit is heel maklik om die Nederlands te lees. Ons tuin is ook ons stokperdjie maar ons tuin is selde groen. Water is die probleem – te min water. Ons hou ook alle blare vir kompos. My Afrikaanse blog is ook op blogspot. Die taak is om ‘n aantal Afrikaans of Nederlandse blog skakels bymekaar te kry. Indien U belangstel om ‘n skakel te ruil laat weet asb. op my blog. sonkant bo

Leave a Reply