Onderhoud gazon in de herfst


De voorbije weken heb ik het gazon nog eens onder handen genomen:

- Met de verticuteerhark mos verwijderd en op die plaatsen gras gezaaid; door de relatief zachte temperaturen kan het zaad nog kiemen.

- Een kalkbehandeling voorkomt mos en maakt dat de meststoffen beter worden opgenomen. De kalk die ik gebruikte bevat magnesium, daardoor krijgt het gazon een mooie diepgroene kleur. Gebruik best kalk in korrelvorm, die kan je gelijkmatiger verspreiden en dan voorkom je dat je er na vijf minuten als een sneeuwman uitziet ;-)

- Een portie traag werkende organische meststof in oktober maakt dat je gazon de winter goed doorkomt. Vooral ‘traag werkend’ is hier belangrijk! Zo niet ben je misschien in december nog aan het maaien…

- Indien een paar dagen droog weer wordt voorspeld: paardenbloemen selectief behandelen.
Zoals reeds vroeger aangehaald, onze gazon hoeft geen smetteloos biljarttapijt te zijn; paardenbloemen moeten er echter uit. Ze verspreiden zich razendsnel en komen ook steeds terug doordat een paar geburen de strook gras voor hun haag langs de straatkant verwaarlozen en de paardenbloemen welig laten bloeien…Leave a Reply