Een vijver, waar en welke vorm?


Het is medio oktober en ondanks de toch nog gunstige temperaturen is mijn vijver langzamerhand begonnen aan zijn jaarlijks “uitdoofscenario”. De diepgroene kleuren worden valer, bruiner en het is bijna ongelofelijk dat tegen de jaarwisseling alle sporen van plantengroei zullen weggewist zijn en alleen een wateroppervlak zal resten.

Over enkele weken zullen we alleen maar verdroogde sprieten en stengels overhouden, die we uiteraard zullen wegsnijden. De planten die toch groen blijven (bvb krabbescheer) laten zich traag, maar welgevallig naar de bodem zakken. Nog voor de winter de eerste maal kans zal krijgen om het wateroppervlak dicht te vriezen, hebben ze positie ingenomen op meer dan 30 cm diepte waar de temperatuur altijd positieve is. Maar later meer over waterplanten en hun onderhoud. Voorlopig ook nog geen foto’s van herfst- en wintertoestanden: de winter zal lang genoeg duren. Geniet maar even van het kleine vijvertje dat ik aangelegd heb om “zwangere” vissen te isoleren, in de hoop dat hun kuit niet massaal opgegeten wordt door andere vissen. Ik laat je hier ook nog even op je honger: als volgend jaar de temperaturen terug ons gemoed verblijden zullen we ons verder verdiepen in “the circle of life”.

Krijg je ondertussen kriebels om ook je spade in de grond te planten, dan mag je hier zeker niet tegen vechten. Neem echter eerst de volgende tips even in overweging.

• Zorg dat je vijver op een plaats ligt waar je frequent aanwezig bent. Je zal merken hoe ongelofelijk vlug er dan een band groeit tussen jou en het water (en visjes). Een band die zal zorgen dat het (weinige) onderhoudswerk tussen jou en het water een automatisme, zelfs een plezier zal worden. Naast je terras, of langs het pad dat van het huis naar de tuin loopt is ideaal.

• Een zonovergoten plaats is niet echt een probleem als je achteraf maar voldoende planten in je vijver toelaat. Onder of naast grotere bomen is af te raden: enerzijds is er risico dat wortels de vijverfolie zullen beschadigen, anderzijds zullen afgevallen bladeren je water te veel verontreinigen. Een net over je vijver kan dan helpen, maar niet erg esthetisch.

• De ideale vorm hangt af van je persoonlijke smaak. Ik zelf hou van eenvoudige vormen, die zo natuurlijk mogelijk overkomen. Overacting, waarbij je teveel effecten betracht, schaadt de illusie van natuurlijke rust. Ga naar de bibliotheek om fotoboeken, of surf wat op het internet om voldoende voorbeelden te kunnen evalueren. Om kristalhelder water te bekomen, zonder filter of additieven, moet je vijver minimaal 8000 liter water kunnen bevatten.

• Water vloeit altijd naar het laagste punt. Een vijver mag dus niet boven de tuinspiegel liggen, wil je het origineel karakter benadrukken. Een watervalletje is puur, een fonteintje vindt ik echter een tegennatuurlijk fantasietje.

• Er zal een pompje en een zuurstofblazertje nodig zijn om de waterkwaliteit optimaal te houden: zorg dus dat je op een eenvoudige, maar discrete manier elektriciteit in de buurt van je vijver kan brengen. Denk eraan dat de combinatie van water en elektriciteit een ongenadige moordmachine is, dus zorg dat je aftakt van een circuit met een degelijke verliesstroomschakelaar (type 30 mA zal een volledige bescherming bieden).

• De vijver zal af en toe moeten worden bijgevuld: stromend water in de buurt is geen noodzaak als je een tuinslang hebt, maar wie een gezonde vorm van luiheid heeft, voorziet best wel iets …

• De ideale vijver voor klassieke vijvervissen (dus geen koi’s) is 100 cm diep. In het najaar graven heeft het voordeel dat het grondwater minder “steekt”. Als je echter voldoende voorbereid bent, zodat je gestructureerd kan doorwerken, zal je echter in het voorjaar ook weinig hinder ondervinden. Tenzij je in een echt vochtig gebied woont …

Vijver-met-reiger
Genoeg voor vandaag. In een volgend postje trommelen we enkele uit de kluiten gewassen vrienden op, om kruiwagens aarde te transporteren, en vijverfolie open te vouwen …2 Responses to “Een vijver, waar en welke vorm?”

  1. Antoon Jaminé Says:

    Het is voor jou misschien een rare vraag Dirck, maar die reiger, is dat ook een afschrikking voor een echte reiger?

  2. Anonymous Says:

    Helaas, gewoon versiering. Op de kop kunnen tikken op de “oude markt” bij Sint-Jacobs. De echte reigers hou ik nog altijd ver weg door nylon-draadjes hoog boven de tuin te spannen … D.

Leave a Reply