Topiary deel 2


Zoals vorige keer gezegd, een echt interessant werkje. Alle aspecten van vormsnoei komen aan bod: de planten zelf, (buxus en taxus zijn uiteraard best geschikt), bodem, vorm kiezen, plaats in de tuin… Of je nu een ‘absolute beginner’ bent of een geroutineerde ‘clipper’ dit boek zal je zeker iets bijbrengen.

Veel aandacht gaat, terecht, naar de integratie van de ’sculpturen’ in de tuin. Daar wordt dikwijls een dunne grens tussen ‘kitch’ en ‘kunst’ bewandeld. Sommige ‘figuren’ zijn er echt over, andere zijn een aandachtspunt of vormen een achtergrond waartegen andere planten beter tot hun recht komen. Als je genoeg ruimte hebt kun je echt architectonische accenten leggen.

Het boek staat vol praktische tips: hoe je aan een bepaalde vorm begint, de hulpmiddelen, het gereedschap, verjonging, problemen oplossen enz.
Een echte aanrader dus.

“Topiary, design and technique”, Chris Crowder en Michaeljon Ashworth.
ISBN 1-86126-816-5Leave a Reply