Buxus schimmelinfectie


Een bericht dat aansluit bij de bespreking van het boek Topiary: de schimmelinfectie volutella buxi of pseudonectria rousseltana, die een dikke tien jaar geleden in Engeland werd vastgesteld is het kanaal overgestoken. Ook cylindrocladium buxicola is aan een sterke opmars bezig. Mijn aandacht werd getrokken door een postje op het forum van Tuinadvies. Iemand heeft een lange buxushaag waarin plots delen bruin worden en na een tijdje bladeren verliezen om tenslotte af te sterven.

De bladeren en twijgen sterven af in de late zomer. Bij volutella buxi worden roze sporen gevonden aan de onderkant van het blad of aan de schors naar buiten op de takken. Cylindrocladium buxicola wordt gekenmerkt door donkerbruine vlekken, vaak met een bleek centrum en zwarte streepvormige vlekken.


volutella buxi


cylindrocladium buxicola

Als de ziekte vastgesteld wordt is het meestal te laat om nog in te grijpen. Men kan preventief behandelen met schimmeldodende middelen, maar de praktijk leert dat dit niet altijd effectief is; bovendien ontstaat het gevaar voor resistentie bij de schimmels.
De aangetaste bladeren worden best onmiddellijk verwijderd (verbrand – NIET op de composthoop gooien) omdat de schimmels op de blaadjes kunnen overwinteren en de ziekte verder verspreiden.

De standplaats en bodemgesteldheid speelt hier een belangrijke rol, deze schimmels gedijen goed in een vochtige warme omgeving. Zorg er dus voor dat je buxus niet te beschut staat, zodat de wind de bladeren goed kan bereiken en drogen. Ook zware, vochtige grond is nefast. Plant je buxus op een zanderige, goed gedraineerde bodem.Leave a Reply