Vissen voederen in de winter ?


In theorie moet je vijvervissen niet voederen. In een gezonde vijver beschikken ze immers over een natuurlijke menukaart, die hen in staat moet stellen te overleven. Bijvoederen is echter wel aangeraden, op voorwaarde dat je niet overdrijft. In de handel vind je dit extra voedsel in alle vormen, kwaliteiten en prijzen.

Geef regelmatig kleine hoeveelheden, die binnen de paar minuten moeten opgegeten zijn. Is dit niet het geval, dan krijgen de vissen teveel voedsel. Hierdoor zullen ze onvoldoende hun natuurlijk dieet verorberen, waardoor het vijverevenwicht kan verstoord geraken. Bovendien zullen ze ook door te veel uitwerpselen algenvorming stimuleren. Tot slot zullen niet opgegeten resten tussen de planten beginnen rotten, met schimmels en andere fatale visziektes tot gevolg.

Tijdens de zomer zetten de vissen hun maaltijden om in een vetreserve, die wordt dan gebruikt om de winter door te komen. Het water is in november reeds een stuk kouder, onze vissen zwemmen veel minder en trager en eten nu al aanzienlijk minder dan enkele weken terug. Ze bereiden hun gestel dus voor op polaire toestanden.

Van zodra de temperatuur onder vijf graden duikt, wordt een voederstop aangeraden. Omdat de winter echter lang is en de laatste jaren karakterloos blijft flirten met herfst en lente, mag je gemiddeld twee keer per week wel wat wintervoer geven. Dit speciaal voer zinkt naar de bodem, zodat onze vissen het kunnen consumeren zonder te veel energie te verbruiken door naar de bovenste koude waterlagen (uitzonderlijke fysica!) te moeten zwemmen. Het is ook licht verteerbaar, maar bevat het toch voldoende vetten. Vetten die de vissen genoeg krachtreserves zullen garanderen om de volgende lente gezonde kuit te kunnen afleggen.

Dirck Bogaert2 Responses to “Vissen voederen in de winter ?”

  1. ericat Says:

    Dit is interessant om te lees dat die visse tog eet in die winter. Die winter in Europa is baie langer en kouer as hier in Suid Afrika. Ons voer die visse ook, maar baie minder as in die somer.

  2. Antoon Jaminé Says:

    Ja Eurica, onze winters mogen dan langer en kouder zijn dan die van jullie, ze zijn bijlange zo koud niet meer als vroeger. Is er bij jullie iets te merken van de opwarming?

Leave a Reply