Expo Camelia in het MIAT


Vanaf 8 maart tot 11 mei kun je een tentoonstelling over camelia’s bezoeken in het Gentse MIAT , Museum voor Industriële Archeologie en Textiel.De Japanse roos was de eerste plant die op industriële schaal werden gekweekt en wereldwijd verhandeld.

camelia wit

Gentse tuinders kweekten hun eigen variëteiten, om die te promoten werkten ze vanaf 1840 met prachtig geïllustreerde catalogi. Grote kwekerijen hadden daarvoor zelfs een eigen drukpers en illustratoren.

De samensteller van de tentoonstelling, Luc D’Haese Van Ryssel, heeft maar liefst 420 Belgische variëteiten van de camelia teruggevonden. Daarvan werden er 125 geïdentificeerd. Naast die soorten zullen ook enkele catalogi te zien zijn.

Hoe de Gentse camelia uit de startblokken schoot is trouwens een merkwaardig verhaal. De Duitse arts Von Siebold werd door de Oost-Indische Compagnie onder andere naar Japan gezonden. Daar verzamelde hij naast gebruiksvoorwerpen ook bloemen en planten. Het schip uit Japan kwam op 8 juli 1830 in Antwerpen aan. In augustus brak de opstand uit waardoor België onafhankelijk zou worden. Een deel van de camelia’s aan boord kwam terecht in de Gentse Plantentuin en de rest is geschiedenis.

Binnen enkele weken volgt uiteraard een verslag over de expo.Leave a Reply