Wanneer lavendel snoeien


Er heerst grote verwarring over wanneer men het best lavendel snoeit. Even rondneuzen op de verschillende tuinforums levert geen concrete informatie op: sommigen snoeien tweemaal, de bloemstengels in de herfst (omdat die uitgebloeide stengeltjes er dan zo slordig uitzien!!) en daarna, in de late winter, wordt het struikje zelf gesnoeid. Anderen snoeien reeds fors terug in de herfst.
Enkele ‘daredevils’ snoeien reeds drastisch terug na de bloei.

Ik snoei lavendel altijd begin maart. Waarom? Omdat het gevaar voor invriezen van de takjes dan voorbij zou zijn, heb ik vroeger zo geleerd. En omdat ik die kale ’stekelvarkentjes’ in de winter maar niks vind. Door de alweer zeer zachte winter (de lavendelstruikjes begonnen al flink uit te lopen), heb ik al twee weken geleden gesnoeid.

Maar wie heeft nu gelijk, wanneer snoei je het best. Over naar het oerdegelijke BBC Gardeners’ World, daarin geeft specialist-kweker Simon Richardson volgende raad: fors snoeien onmiddellijk na de bloei. Daar is wat moed voor nodig en het betekend ook dat de (mindere) twee bloei er niet komt. Zo vroeg snoeien, zorgt ervoor dat er nieuwe groei komt voor de winter en dat je heel de winter lang frisse groene lavendelplanten hebt! De struikjes zijn dan meteen klaar om door te groeien en een goede bloei te geven. Voor invriezen hoef je blijkbaar geen schrik te hebben. Opgelet, deze methode geldt enkel voor de Lavendula angustifolia.

De ‘Franse’ lavendel L. stoechas (met de ‘oortjes’), die in mei bloeit, snoei je het best midden juni.


lavendel L. stoechas

Dus, dit jaar een experimentje: direct na de bloei zet ik de schaar erin. Ik hou jullie op de hoogte hoe de plantjes er dan op het einde van het jaar zullen uitzien.5 Responses to “Wanneer lavendel snoeien”

 1. Drun Says:

  Moet dat niet ‘Angustifolia’ zijn, smalbladig?

 2. Antoon Jamin Says:

  Idd Gudrun, als leerkracht Latijn heb je dat natuurlijk opgemerkt. Bedankt om mijn huiswerk te verbeteren ;-) Ik zal het onmiddellijk verbeteren zie.

 3. Anonymous Says:

  “Lavendel snoei je op 15 maart, niet vroeger en niet later” werd me ooit verteld door een lavendelkweker op de tuinbeurs van Beervelde. Ik volg zijn raad al geruime tijd op, en klaag zeker niet over het resultaat. Een weelderige bloei in de zomer, soms zelfs een tweede keer in het najaar .. groetjes, Dirck Bogaert

 4. Tuur Says:

  Ik ga het vandaag doen, heb er zin in. Het wordt een mooi weekend dus alle kracht kan naar de nieuwe groei toe,

 5. Anonymous Says:

  Ik heb mijn Lavendel begin maart gesnoeid tot op nog een 10 cm hoogte, het struikje zelf dus. Nu lijken die nogal kaal en doods .. zal die er nog terug doorkomen denkje ?

  Groetjes

  Britney

Leave a Reply