Dure tuinplanten?


Koken kost geld. Tuinieren ook. Het is jullie misschien ook opgevallen, maar de laatste jaren zijn tuinplanten (vaste planten, struiken, eenjarigen en zelfs zaad) veel duurder geworden. Dat zal waarschijnlijk te maken hebben met de energieprijzen die de pan uitswingen, maar de tuin is de laatste jaren ook een statussymbool geworden, waar op een paar euro’s meer of minder niet wordt gekeken. De klant is ook veeleisender en wil grotere planten zodat de tuin onmiddellijk meer volume heeft.

Ter vergelijking: waar vroeger vaste plantjes verkocht werden aan 1,5 euro, loopt dit nu op tot 2 à 2,5 euro. Als je weet dat per vierkante meter gemakkelijk 6 à 8 plantjes nodig zijn, is de rekening gauw gemaakt. Ook grotere planten kosten handenvol geld: voor een iets grotere lavendelstruik betaal je algauw 5 à 10 euro. Helleborussen idem dito.

Lavandula stoechas
De Franse lavendel of lavandula stoechas is merkelijk duurder dan de ‘gewone’ lavandula angustifolia.

Een pieris japonica van 75 cm hoogte kost tussen de 15 en 25 euro. Zotte prijzen? Misschien.

Maar je kan ook goedkoop aan planten geraken. Veel tuinliefhebbers ruilen planten en zaden, kijk maar eens rond op de internetfora. Heel wat planten zaaien spontaan uit of krijgen uitlopers.
Vaste planten moeten sowieso om de vier jaar worden gesplitst om verjonging te bekomen.
En mits een beetje experimenteren kun je van een resem struiken stekjes nemen.
Zaaien is ook een goedkoper alternatief. Een zakje zaad van echinacea purpurea kost 3 euro, één plantje in een pot (is gelijk aan één bloem!) kost 2,5 euro!

Oké, op die manier duurt het allemaal wat langer dan dat een tuinontwerper een border meteen ‘volgooit’. Maar een border langzaam opbouwen en zien evolueren heeft ook zijn charmes: experimenteren met kleuren, hoogtes, lagen en vormen.
En het plezier om zelf iets te kweken en zien groeien is toch niet te evenaren?

Met onze buurvrouw Maria ruilde ik een viburnum davidii voor een skimmia, die voor haar voortuin te groot werd. De skimmiabol (met een diameter van meer dan een meter) is een van de eyecatchers in onze jonge tuin!Leave a Reply