Tuin aanleggen: het creatieve aspect, vormen en lijnen


Niets is zo vervelend als een saaie tuin. Je kent ze wel, de tuinen die je al duizend keer gezien hebt, meestal dan nog aan het brein van een ‘tuinarchitect’ of 3D-software ontsproten. Tuinen opgedeeld in vakjes, omgeven met buxushaagjes, een roosje hier een lavendelbedje daar, veel groenblijvende bodembedekkers waar je geen omkijken naar hebt en hier en daar een toef siergras of godbeterd pampasgras: boring!!!!

Nee, een boeiende tuin verrast telkens en dat kan op verschillende manieren. Door ongewone plantencombinaties of vormen, het feit dat je niet alles in één oogopslag zie. Als je tuin groot genoeg is kun je kamers met elk hun eigen accent creëren. Kijk door het raam van de woonkamer of keuken of slaapkamers en kijk wat in die ‘raamlijst’ mooi is. En vooral: kies wat jij mooi vind, jij moet je in je tuin goed voelen, niet de trendy tuinontwerpers.

Een kleine anecdote hierover: laatst bladerde ik in een band tijdschriften ‘Fleur’ die mijn moeder in het midden van de jaren zeventig verzamelde. ‘Fleur’ was in Nederland het toonaangevende tijdschrift over bloemen, planten en tuinen. Man, was me dat even schrikken zeg: ik wist niet dat ook tuinen zo mode- en trendgevoelig waren. De meeste ontwerpen die je daar in terugvindt, zien er nu ronduit potsierlijk uit. Ik onthou vooral: treinbilden, verzonken ‘zithoeken’, krankzinnige terracottapotten enz. Tuinontwerpen in de jaren zeventig: ‘you love to hate them’. Ik zal een van de volgende post een paar leuke items uit ‘Fleur’ voorstellen. Hier alvast een cover met een bijzonder knullige lay-out!

Fleur cover

Ik bedoel maar, het is jouw tuin, doe wat jij mooi vindt, ook al ben je niet zeker of het nu kunst of kitsch is. Bedenk, een tuin is een levend, evoluerend organisme. En als je na een paar jaar niet tevreden bent over iets, wel gooi het weg en plant iets nieuws of maak een zelfs een nieuwe border!Leave a Reply