Pergola


“A doctor can bury his mistakes
but an architect can only advise his clients to plant vines.”
-Frank Lloyd Wright (1868-1959)

In onze vorig tuin hadden we een pergola als doorgang van het terras naar de tuin. Langs de ene kant klom een ‘Akebia quinata’ gezwind naar omhoog, langs de andere kant een kamperfoelie of ‘Lonicera’, de variĆ«teit weet ik niet meer. De Akebia verspreidde ’s avonds een bijna bedwelmende wierookachtige geur en deed het heel goed: ieder jaar moest hij fors worden teruggesnoeid, zoniet overwoekerde hij heel het terras.
Een Akebia willen we beslist terug in onze tuin.

AkebiaQuinata

De Lonicera deed het heel wat minder, hij kreeg in de late zomer bijna altijd roest en liet heel wat bladeren vallen, zodat ie er een beetje op een vogelschrik leek. Als tuinier moet je dan onverbiddelijk zijn en het mes erin zetten. In de plaats kwam een ‘Clematis montana’ die de groeikracht van de Akebia evenaarde.
Een paar weken geleden hebben we reeds een paar Clematissen aangeplant maar daarover later meer.

We zijn nog aan het uitkijken waar we best een pergola inplanten. Ideaal is als je er een stuk tuin mee kunt “inkaderen”, een soort doorkijk dus. Leuk zou ook zijn als je hem van binnen kunt zien, een mooi volgroeide pergola is immers altijd een verzamelplaats voor vogels.Leave a Reply