Bomen integreren in de tuin deel 1


Jullie weten ondertussen wel dat ik een bomenfanaat ben: had ik een grotere tuin, dan zouden er nog meer bomen in staan.
Maar bomen kunnen ook problemen veroorzaken. Daar moest ik vorige week aan denken toen ik een telefoontje kreeg van mijn moeder: de top van een grote valse christusdoorn, Gleditsia triacanthos, was afgeknapt en was in haar tuintje beland.

De boom was al tamelijk hoog, ik schat een 15 meter en in feite te groot voor haar tuintje. Gelukkige was de tak (het onderste gedeelte had toch een diameter van ongeveer 70 cm en de totale lengte ongeveer 7 à 8 meter) in haar tuin terecht gekomen en niet op haar dak…

Wat was hier het probleem?
1. Wel, de boom was toen ie jong was verkeerd gesnoeid, de top was er uitgehaald, waarschijnlijk om hem klein te houden. Daardoor zijn er een viertal hoofdtakken ontstaan, de grootste is nu afgeknapt.
2. Deze boom staat ongeveer drie meter van de woning en dus veel te dicht.
3 .De gleditsia is een te grote boom voor deze tuin, ondanks het lichte bladerdek, dat hier en daar toch nog wat zon doorlaat, staat bijna gans de tuin in de schaduw.

Ik ga zo vlug mogelijk een boomchirug contacteren om de gleditsia te onderzoeken. Misschien moeten de andere toptakken worden ingekort.

Dus toch even nadenken vooraleer je bomen in je tuin integreert. In een volgend postje daarover meer.

BTW, een valse christusdoorn, bestaat er ook een echte christusdoorn? Jawel, die heet Paliurus spina-christii.Leave a Reply