Groenten zaaien: snijbiet


Vorig weekend heb ik een paar voor mij onbekende groenten gezaaid. De inspiratie, tekst en uitleg komt uit het boek van Frank Fol ‘Denk Groenten! De Handleiding’, van Culinaire Uitgeverij Minestrone. Vorige post besprak ik Aziatische pluksla, deze keer komt snijbiet aan bot.

Snijbiet of warmoes wordt al bijna 3.000 jaar gekweekt en is een blikvanger in de tuin én op het bord. Snijbiet heeft grote dikke en vlezige bladeren met witte, gele, oranje of rode nerven en bladstelen. Ze hebben een zachte smaak met de fijn bittere toets van bieten en de lichtjes zoutachtige smaak van spinaziebladeren. Voor de jonge bladeren zijn alle bereidingen voor spinazie van toepassing, enkel de kooktijd is langer. De bladstelen en ribben bereid je zoals asperges en bleekselder.

Snijbiet
Snijbiet. Foto: Tony Le Duc.

Zaaien ter plaatse: april tot augustus in humusrijke, voedzame grond.
Zaai voor forse planten met brede bladstelen in de vollegrond in rijtjes die 40 cm van elkaar liggen en uitgedund worden tot op 30 cm afstand. Op een kleinere afstand, rijtjes op 20 cm en de planten slechts 5 cm van elkaar in de rij, ontwikkelt zich vooral het blad. Zaaidiepte: 1-2 cm.
Oogsten: juni tot oktober

Heb je geen moestuin? Dan komen de mooie kleurrijke bladeren ook goed tot hun recht in de plantenborder!Leave a Reply