Planten vermeerderen


Vorig weekend volgde ik samen met mijn goede vriendin Sandra een workshop planten vermeerderen onder het motto: nooit te oud om iets bij te leren. De workshop was een initiatief van Tuinadviesmagazine, de mensen achter de website Tuinadvies: Kurt Vossaert dus.

Kwamen aan bod: kruidachtige stek nemen, houtachtige stek nemen, wortelstek, marcoteren, afleggen, scheuren en uiteraard zaaien.
Een prima initiatief in deze crisistijden, want plantgoed kost tegenwoordig handenvol geld.
De lesgever was de superenthousiaste Jose De Buck (voorzitter van de Vlaamse Vaste Planten Vereniging). Hoewel de workshop gericht was op ‘absolute beginners’ heb ik toch nog een en ander opgestoken, o.a over de temperatuur van de stekgrond en de vochtigheidsgraad van de lucht rond de stekjes. Jose is een man met een encyclopedische kennis over vaste planten en een echte spraakwaterval die maar gestuit werd door een stuk cake en een kopje koffie.

Iedereen kreeg nog wat stekgoed mee naar huis, o.a. geranium, sedum en phormium (Nieuw-Zeelands vlas). Thuis bij Sandra hebben we stekjes in trays gezet, een heleboel hebe en ook een kleinbladige euonymus. Ben benieuwd of de stekjes zullen aanslaan.Leave a Reply