Clematis montana ‘Rubens’ en ‘Grandiflora (C.m.alb)’


Ik moet ieder jaar eens pochten op mijn clematis montana, die nu volop in bloei staat.
Om de groeikracht van deze clematis te tonen, hieronder foto’s van een paar jaar geleden:


2006


2008

En zo ziet de clematis er vandaag uit:

De ‘Rubens’ heeft roze bloemen, de ‘Grandiflora (C.m.alb)’witte, iets kleinere bloemen.

Deze clematissoort hoef je in principe niet te snoeien. Enkel inkorten als hij te groot wordt.5 Responses to “Clematis montana ‘Rubens’ en ‘Grandiflora (C.m.alb)’”

 1. Anonymous Says:

  Hoi,

  Ik ben een tuinleek, maar die clematis ziet er prachtig uit. Ik vroeg me af (is niet echt duidleijk op de foto) hoe je de clematis hecht aan de afsluiting en hoe breng je de wortel dan tot aan de grond ?

  groeten
  Frederic

 2. Antoon Jamin Says:

  Hallo Frederic,
  De clematis groeit op een serie tuinpalen van 2 m hoog. De palen staan 12 cm uit elkaar en langs de palen spande ik een gegalvaniseerde ijzerdraad; beginnen op 40 cm van de grond en zo hoger met telkens 40 cm tussen. Dit kan je op de eerste foto duidelijk zien.Dan is het kwestie van de jonge ranken te leiden.
  Ik begrijp niet goed wat je bedoelt met de wortel tot aan de grond brengen.

  Groeten,

  Antoon

 3. Anonymous Says:

  Hoi,

  Ivm die wortel, het was me niet 100% duidelijk op de foto hoe die plant eigenlijk in elkaar zat ;-) , het was dus eigenlijk een stomme vraag.
  Soit, ik was al een tijdje op zoek wat ik juist ging gebruiken als afsluiting, het moest (of mocht) geen hermetische afsluiting worden naar het straat toe en allessinds iets met planten. Jouw constructie ivm de palen en de clematis was perfect geknipt dus ik hoop dat je het me niet kwalijk neemt dat ik jouw constructie afgekeken heb.
  Zie foto http://users.telenet.be/rombaft/clematis.jpg .
  Het zijn twee clematis montane rubens,twee montana grandi flora op de buitenkanten en op de hoek een “miss batemann” . Ze staan netjes in de zon zoals ze het graag hebben en heb onderaan wat buxus geplant om hun wortels te geschermen tegen de zon. Buxus lijkt me wat dezelfde voorwaarden te stellen aan de grond als de clematis.

  Thx
  Frederic

 4. Antoon Jamin Says:

  Hallo Frederic,

  Dat ziet er goed uit! En met 5 planten zal alles vlug dichtgegroeid zijn. Ben benieuwd naar het resultaat, mail je eens een foto als de planten wat groter zijn?

  Groeten,
  Antoon

 5. Anonymous Says:

  Zal ik zeker doen, heb het in mijn outlook gezet voor volgend jaar april/mei !
  thx voor de inspiratie

Leave a Reply