Petanquebaan deel 2


Nu is een ‘professionele’ petanquebaan 4 meter breed en 15 meter lang. Maar de meeste amateurs leggen een baan aan van 3 op 12 meter. Dus de smalle strook naast onze woning komt daarvoor perfect in aanmerking.
De voorbije zomer hebben we reeds een aantal avonden op ‘gras’ gespeeld, hetgeen veel gevloek èn hilariteit bij de spelers ontlokte wegens het hobbelige terrein met bulten en graszoden en zelfs gaten waar vroeger paaltjes stonden.

Petanquespel 2005

Maar de afmetingen zijn ok, wel moeten we zorgen dat de gevel van onze woning wordt beschermd tegen wegketsende boules, die wegen ongeveer 730 g. Als bescherming hadden we kleine boomstammen langs de kant van de gevel gelegd en dat bleek uit wel nodig. Vooral als Mark begin te schieten (tirer) willen de boules nogal eens wild in het rond vliegen.

Om de gevel en een venster af te schermen dachten we aan een sierlijke oplossing: een haagje van Buxus Sempervirens. In veel gevallen wordt als boord treinbilden gebruikt, maar dat oogt nogal lomp, na een tijdje komt er toch houtrot in en het is zo seventies!2 Responses to “Petanquebaan deel 2”

  1. Dirk Sabbe Says:

    Gaat dat wel voldoend zijn, dat Buxus haagje, om een bal van 750 gr. die met een rotvaart aankomt tegen te houden?

  2. Pieter Put Says:

    Wij hebben enkele zomers geleden ook besloten een baan aan te leggen, om het gras ook een beetje te sparen. We hebben een baan uitgegraven van 3m bij 12, van 40cm diep. Vervolgens hebben we er 3 lagen op gelegd: 1: een puinlaag 2: een laag argex 3: dollemiet. De eerste twee lagen garanderen een goede afwatering, de dollemietlaag is natuurlijk dé petanque-ondergrond bij uitstek. Voor de afboording hebben we treinbilzen gebruikt (die steken een 7-tal cm boven het dollemiet-oppervlak uit). Wanneer de metalen ballen hier tegen botsen geeft dat het typische “pok”-geluidje. Veel plezier!

Leave a Reply