Schimmel op Catalpa


De catalpa in onze tuin heeft schimmel op zijn stam, witte stipjes die zich in de barsten van de stam nestelen. Niet geheel ongevaarlijk dacht ik, omdat er oorspronkelijk vier catalpas naast elkaar stonden, twee zijn afgestorven en eentje kreeg geen bladeren meer, maar wel nieuwe scheuten aan de basis; alle hadden ze een stam die bedekt was met schimmel.

Dus tijd om het advies van een professional in te winnen, een vriendelijke man van Tuincentrum Van Eeckhout zei dat de schimmel op zich niet zo gevaarlijk was indien de stam geen verwondingen vertoonde. Hij informeerde of er geen katten hun klauwen aan de stam scherpten, blijkbaar een veel voorkomend probleem bij bomen met een zachte bast, zoals catalpa’s en accasia’s.
Er lopen inderdaad wat poezen rond in de buurt die ook af en toe aan onze catalpa krabben.

De remedie: de stam afwassen met een spons en water met een natuurlijke zeep…
De wonden instrijken met een wondafdekkend middel en een bescherming onderaan de boom aanbrengen zodat de katten de stam niet meer kunnen beschadigen.
We zullen het volgende week eens proberen.Leave a Reply