Kleur in de tuin


Een citaat van William Robinson uit ‘The English Flower Garden and Home Grounds’ (1883):

Een van de belangrijkste punten in de opbouw van een tuin is de plaatsing van de bloemen met inachtneming van hun kleurenffect. Te vaak is een tuin een verzameling willekeurig samengebrachte planten of gaat het er, als er wel enig systeem in is te ontwaren zoals momenteel in het systeem van perken, om zoveel mogelijk en zo heftig mogelijke contrasten te maken; het resultaat is van een schrille opzichtige vulgariteit. In gemengde borders ziet men vervolgens gewoonlijk lijnen of gelijkmatig verdeelde vlekken kleur: vermoeiend en vervelend voor het oog, het bewijs dat misbruik van de beste materialen een effect teniet kan doen.

Bij het maken van een tuin moeten we steeds voor ogen houden dat we aan het schilderen zijn – een schilderij dat in meters en niet in centimeters wordt opgemeten, geschilderd met levende bloemen en gezien in de buitenlucht – zodat het schilderen ervan iets is wat we aan de schoonheid van de bloemen en aan het licht van de zon verschuldigd zijn; dat de kleuren met een zorgvuldige afweging en bewust moeten worden aangebracht, zoals een schilder ze aanbrengt om zijn doek en niet neergesmeten in doodse klodders. Liever harmonie dan contrast – grootse harmonie├źn van rijke, schitterende kleuren en een goed verloop van zulke harmonie├źn zouden de norm moeten zijn.

Kijk ik zou het zelf niet beter kunnen zeggen ;-)Leave a Reply