Boekbespreking: Zangvogels


Nu we toch bezig zijn over vogels, gisteren kreeg ik een interessant boekje over zangvogels in handen.

In de tuin kunnen we nu veel vogels zien aan de voederplaats, maar buiten kunnen we ze natuurlijk ook horen. Iedereen kent het zenuwachtig getjilp van mussen, het herkenbare wijsje van de merel (de visuele geluidsgolven sieren trouwens het hoesje van de recentste cd van Kate Bush) of de vink, maar hoe klinkt een Vlaamse gaai of een groenling? Wel dit boekje met cd geeft hier een antwoord op.

Het zal natuurlijk wat oefening en een paar luistersessies vergen om het gezang van de minder bekende zangvogels te herkennen. Er staan zo maar eventjes 80 tracks op de cd zodat alle bekende zangvogels van onze contreien de revue passeren.

Maar ook het boekje is de moeite: iedere vogel krijgt een duidelijke foto, meestal van het mannetje omdat die mooier zijn ;-) . Een korte inleiding legt de functie van het gezang (territoriumen en wijfjes lokken)uit, hoe men vogelstemmen kan leren herkennen enz.

Verder krijgt iedere vogel een beschrijving over het uiterlijk, de stem, de levenswijze en waar de vogel voorkomt.
Door de mooie foto’s, de heldere beschrijving en de vele geluidfragmenten op de cd is deze uitgaven een aanrader voor iedereen die ge├»nteresseerd is in de vogels in zijn of haar tuin!
Het boekje is bij Azur te bestellen.Leave a Reply