Boomverzorging


Eind oktober merkte ik op dat onze Catalpa schimmel op de stam had (zie archief oktober), die situatie is ondertussen veel verbeterd door het aanbrengen (schrobben) van een schimmelwerend middel. Bij het zoeken naar een oplossing voor de schimmel, vond ik een zeer interessanten site over bomen: boomverzorging.

Paul C. Luttik en zijn team zijn actief op volgende terreinen:
- boominventarisatie en beheersplanning.
- ondersteuning van boompatrimonium.
- gedegen aanplant van bomen; van zaad tot kleine monumenten.
- opvolging van aangeplante bomen.
- kroonverzorging alle leeftijden.
- mismeesterde bomen corrigeren en
- ondersteunen (na bvb. kandelaberen of “vormsnoei”).
- ziektes determineren en tegenwerken.
- waardebepaling en taxaties van bomen.
- bodemverbetering en verluchting.
- werfbegeleiding en vorming

De filosofie van deze mensen is heel eenvoudig: laat een boom groeien zoals ie is en vermink hem niet door overbodige vormsnoei.
De site zijn heel wat voorbeelden te vinden hoe het niet moet: Telenet die sleuven voor de kabel trekt vlakbij een rij bomen op 1 meter van de stam, dus wortelbeschadiging onvermijdelijk. Gevolg twee jaar na de werken zijn heel wat bomen aan het afsterven.

Bomen die op werven nauwelijks beschermd worden.

Een van de pijnlijkste voorbeelden vinden we in Gent op de Korenmarkt, vlakbij de Hema. Ik geef na de foto de bijhorende tekst van Paul C. Luttik integraal weer.

Pleinmeubilair

Elk jaar worden deze eiken samen met honderden andere stadbomen, nodeloos aan hun bovenste levenssysteem “verzorgd”, vaag heeft men ergens een gevoel van “groene meerwaarde” die moet worden “onderhouden”. Indien men zo blijft weigeren de spelregels van deze organismen te respecteren (zie ignorance) dan kost dit op termijn inderdaad veel “groen” geld.
De eiken op deze foto zullen zich nooit kunnen ontwikkelen en dus ook geen echte meerwaarde geven aangezien ze nu al verzwakt en kwijnend het bewijs leveren dat dit systeem niet werkt.
Oplossing: pak het vakkundig in de diepte en de breedte aan om zo een blijvend voorbeeld te worden van het juiste groenbeleid en laat zo een paar sterke beelden na voor de kuierende achterkleinkinderen.

Er is nog veel werk aan de winkel, ook in de bewustwording van de groendiensten om het schaarse groen in onze steden op een adequate manier aan te pakken.Leave a Reply