Stadstuin


Vrienden van ons kochten onlangs een woning in Antwerpen, een mooie rijwoning van 5 m breed met een tuin van ongeveer 20 – 25 meter diep. Daar Karin en Eric geen ervaring hadden met snoeien en tuinieren in het algemeen, vroegen ze om eens langs te komen. Dergelijke stadstuin moet wat creatief worden aangelegd, zo niet wordt het een saaie boel. De vorige eigenaars hebben een dynamisch plan ontworpen, die de rechte lijn van de lange tuin breekt.

Vanaf het terras, een paar trapjes naar beneden, kom je op een slingerend pad van bangkirai-hout. Het pad is omzoomd met een strookje dolomiet, wat ook op sombere dagen wat kleur geeft, waarin rijkelijk muurpeper groeit. Langs gebogen borders afgezet met natuursteen en bruine baksteen komt men aan het einde van de tuin op een plekje blauwe hardsteen waar de zon het langst schijnt. Ongeveer in het midden van de tuin gaat het pad door een ‘rozentunnel’ een pergola waar verschillende soorten klimrozen tegen groeien.

Al bij al was er nog niet veel snoeiwerk nodig, er staan immers niet veel heesters in de tuin, enkel de rozen moeten flink worden gesnoeid. De holle stengels van de vaste planten laten we best nog wat liggen, die bieden bescherming tegen de koude nachten.

Om de tuin ook in de winter wat attractiever te maken, kunnen misschien hier en daar nog wat (groenblijvende) heesters aangeplant worden, zij zullen de borders ook wat meer reliƫf geven.
Ik denk hier aan Vibirnum tinus of Osmantus.

osmanthus

OsmanthusLeave a Reply