Tuinonderhoud: Fruitbomen snoeien


Tussen december en eind maart is het de tijd om fruitbomen te snoeien, die worden niet op dezelfde manier als heesters gesnoeid.
Bedoeling is immers een maximale opbrengst te behalen, daarvoor moet de boom, we spreken hier over laagstammen, zoveel mogelijk licht krijgen.

Begin met takken te verwijderen die elkaar raken of op een andere manier elkaar in de weg zitten, het is belangrijk dat je de takken geheel verwijderd. Halveer geen takken zonder dat je er een bepaald doel mee wilt bereiken.

Haal dan zoveel mogelijk takken weg die recht omhoog wijzen. Als er maximaal 3 of 4 takken blijven zitten die vertikaal staan is dat meer dan genoeg. De boom kan hierin zijn energie naar boven kwijt. Meer heeft de boom niet nodig omdat deze takken niet voor vruchten zorgen.

Uiteindelijk hou je een fruitboom over die vooral horizontale takken bezit. Probeer een zo gelijkmatig verdeelde boom over te houden zodat elke tak ongeveer evenveel licht van de zon vangt.
Oudere takken die al enkele jaren hebben gedragen hebben de voorkeur om gesnoeid te worden. Als u elk jaar enkele van deze takken helemaal weghaalt geeft u nieuwe takken een kans en houdt u uw vruchtboom vitaal.One Response to “Tuinonderhoud: Fruitbomen snoeien”

  1. Jef Says:

    Peche boom die niet geent is en het 3de jaar geen vruchten heeft gegeven zou ik die niet best uitdoen en vervangen door een geente,of heeft een pecheboom geen ent nodig

Leave a Reply