Borders aanleggen


Deze zomer hebben we bepaald waar de gemengde borders komen in onze tuin. In een gemengde border, de naam zegt het al, staan zowel vaste planten, eenjarigen, tweejarigen, bloembollen, struiken en zelfs bomen door elkaar. Bedoeling van een goed geplande border is iets interessants te creƫren voor iedere maand van het jaar.

Om een border te maken die gans het jaar aantrekkelijk is moet men met volgende factoren rekening houden:
- kleur
- bloeiperiode
- vorm
- textuur
- zon en schaduw
Naargelang we onze borders aanleggen zullen we hierop dieper ingaan.

In een geslaagde border lijkt het alsof de planten bij elkaar horen, dit ondanks een grote diversiteit. Een border maken lijkt op schilderen of beeldhouwen, door kleur en vorm wordt een harmonieus geheel gevormd, een beetje kleurkennis is geen overbodige luxe. Soms zie ik rose en knaloranje bloemen broederlijk naast of door elkaar staan, daar beginnen mijn ogen een beetje van te tranen.Leave a Reply